av Laila | mai 16, 2009  

Uventet spedbarnsdød og mangel på rettssikkerhet

Regjeringen ivaretar ikke barns rettssikkerhet i sitt forslag til revidert statsbudsjett (RNB). I RNB sier regjeringen at når et barn fra 0-3 år dør uventet, skal foreldre kunne takke nei til at dødsstedet undersøkes.  Regjeringen foreslår at et helseteam skal oppsøke hjemmet (stedet der barnet døde), et team som ikke kan undersøke stedet dersom foreldrene sier nei. Hvis det f eks under obduksjon er mistanke om at noe kriminelt har skjedd, skal det meldes politiet, men da kan verdifull tid og viktige spor ha gått tapt. Politiet har, i motsetning til helsepersonell,  hjemmel for å kunne foreta husundersøkelse.

KrF mener regjeringen har valgt feil måte å organisere dette på. I alle andre sammenhenger der uventet dødsfall skjer, er det politiet som har ansvar for å oppsøke åstedet, og det blir foretatt en obligatorisk dødssteds-undersøkelse.   Men når det gjelder disse små barna, vil regjeringen overlate til et helseteam å oppsøke hjemmet, men teamet har ikke hjemmel til å undersøke stedet hvis foreldrene sier nei.

I de fleste tilfeller vil en obligatorisk undersøkelse avkrefte at barnet har vært utsatt for en kriminell handling eller omsorgssvikt.  Det vil derfor være viktig, også i de tilfeller der ingen kan lastes for barnets død, at dette avkreftes, slik noen foreldre som har opplevd krybbedød har påpekt. Kun en obligatorisk åstedsundersøkelse vil ivareta barnets rettsikkerhet.

For meg er det uforståelig at ikke regjeringen mener at barns død skal tas like alvorlig som voksnes, dersom døden kommer uventet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00